De drie belangrijkste vragen voor effectief opruimen!

Wil jij opruimen, maar weet jij niet hoe je moet beginnen? Hoe pak je zoiets aan? En hoe maak je korte mette met telkens weer dezelfde spullen op te ruimen en te verplaatsen van de ene naar de andere hoek? Hoe krijg je die chaos uit je huis en uit die kast?

Beproefde methode

Het voordeel van het opruimen samen met een opruimcoach is dat je een steun en toeverlaat hebt die samen met jou aan de slag gaat. Stap voor stap leer je hoe je het beste kunt opruimen en leer je jezelf kritische vragen te stellen. Aan de hand van een beproefde methode ga je samen opruimen en organiseren van je spullen. Stap voor stap boek je resultaat en uiteindelijk dat grote succes. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

#durftevragen

Toch ervaren veel mensen het nog als een flinke drempel om een Opruimcoach te benaderen, laat staan uit te nodigen bij hen thuis. Want tja, je moet wel een soort van met de billen bloot. Je rommelige kasten laten zien aan een wildvreemde. Veel klanten waar ik voor het eerst over de vloer kom zijn nerveus en vinden het enorm spannend dat ik langskom. Maar meestal is dat na een paar minuten al voorbij. Ik kom niet om te oordelen, maar ik kom om jou vooruit te helpen. Ik geef jij die boost die jij nodig hebt om dit 'varkentje' te wassen. 

Een goede organizer luistert naar je verhaal, oordeelt niet, en vraagt door naar wat jij belangrijk vindt en wat jij graag wilt bereiken. Samen bouw je aan een goed werkend systeem op maat dat voor jou werkt, zondar dat jij je slaaf voelt van je huis(houden). Af en toe deel ik ook een liefdevolle schop onder iemands billen uit. En dat is confronterend, maar in vele gevallen enorm helpend om een vast patroon te doorbreken.

De drie belangrijkste vragen die je vooruit helpen

Heb je nu nog niet zo'n zin om een opruimcoach in te schakelen en wil je liever zelf aan de slag met een goede tip! Dat kan natuurlijk ook! Graag geef ik je hierbij handvatten hoe jij zelf aan de slag kunt gaan met opruimen en organiseren van je spullen. Dit door het stellen van 3 belangrijke vragen voordat je gaat opruimen.

Nog voordat ik de drie belangrijkste vragen met je deel, wil ik graag nog even iets met je delen. Iets wat ik minstens net zo belangrijk vind. Komt ie: 

 • Start met opruimen op een plek waar jij elke dag komt en jij je mateloos aan irriteert. Bijvoorbeeld je nachtkastje, je wastafel op de badkamer, de eettafel of bijvoorbeeld je dressoir in de woonkamer. Dit zorgt ervoor dat je na het behalen van je opgeruimde resultaat jij elke dag jezelf weer trots maakt bij het aanschouwen van dat opgeruimde kastje. Zorg er ook voor dat je dit resultaat behoud. En maak een mantra van de volgende zin: Leg niet neer, maar leg terug, leg niet neer, maar leg terug. Kortom niet wegleggen, maar opruimen ;-).
 • Ga niet over enthousiast aan het werk door gebruik te maken van de Konmari methode. Doe het niet, zeker niet als beginner. Gooi niet alles van één categorie op één hoop. Dit is waarschijnlijk veel te overweldigend en zal je alles behalve motiveren en je zelfs misschien slecht doen voelen.  
 • Start dus klein en ruim op per vierkante meter. Per plank, per kast, per ruimte. Rome is ook niet in één dag gebouwd, en alle spullen zijn er ook niet in één dag gekomen. Opruimen is een proces.
 • Maak tijdens het opruimen gebruik van een opruimtoolkit bestaande uit:
  • Een krat hier terug opbergen
  • Een krat elders opbergen
  • Een krat doneren/ kringloop/ verkopen
  • Een vuilniszak als het de prullenbak in mag
  • Poetsdoekje en sopje
  • Een stofzuiger
 • Haal steeds één item van de plank en beslis gelijk wat je ermee gaat doen. Kies uit: Straks hier terug opbergen, elders anders in huis opbergen of wegdoen. That's it. Stel niet uit, maar hak gelijk knopen door.
 • Is de plank leeg? Maak hem schoon en ga door. Heb je alles in handen gehad wat in die kast of op die plank stond? Zet datgeen wat terug moet komen in het kastje terug. Wat elders opgeborgen moet worden ruim je elders op en wat je niet meer nodig heb geef je weg of verkoop je.

 

En dan is het eindelijk zover!
De drie belangrijkste vragen
ter voorbereiding van jouw opruimsessie.

 

Schrijf de volgende vragen en de antwoorden die je hierbij geeft uit op papier. Als voorbeeld deel ik gelijk een casus met je. Opruimdoel: Het opruimen van een overvolle buffetkast in de woonkamer nabij de eetkamertafel. 

Vraag 1:   Wat wil ik hier blijven doen?

Bijvoorbeeld: Ik wil in deze buffetkast mijn mooiste servies en tafellinnen opbergen.
Spulletjes bewaren met emotionele waarde die ik graag in de buurt wil hebben en krijgen hier ook een mooi plekje.

Vraag 2:  Wat wil ik hier niet meer doen in de kast?

Bijvoorbeeld: Alles wat ik al lang niet meer heb gebruikt mag weg.

- De stapels tekeningen van de kinderen bewaren heeft niet zo veel zin in de kast. 
- Mijn post opbergen nadat het heb geopend en gelezen, maar nog geen tijd heb om het af te handelen. 
- Ik wil hier geen servies meer bewaren wat niet meer compleet is, of waar ik amper tot geen gebruik van maak. De kast zit veel te vol en dat wil ik niet meer. Eén derde van het servies moet weg voor rust en overzicht in de kast.
- Bovendien wil ik geen rommellade meer met pennen en notitieblokjes en allerlei losse rondslingerende kleine spullen.

Vraag 3:  Wat wil ik hier gaan doen, wat ik nog niet doe?

Bijvoorbeeld: Naast het opbergen van het servies en mijn tafellinnen wil ik graag in de lade wat schrijfgerei en een notitieblok bewaren. Wanneer ik op zaterdagochtend mijn boodschappenlijstje wil gaan maken kan ik eenvoudig vanuit de eethoek een notitieblok en pen pakken. 
- Ik wil graag een doos waarin ik mijn kaarsen kan bewaren welke ik gebruik bij etentjes met vrienden. Dat ligt dan dichtbij het mooie servies. Handig! Verder leuke accessoires en decoratiemateriaal opbergen voor Pasen en Kerstmis.

Tijd voor actie!

Nu je hebt uitgesproken en wellicht gevisualiseerd heb wat je niet meer wilt doen, en wat je er juist graag wilt gaan doen is het stukken eenvoudiger om de juiste keuzes te maken die nodig zijn om jouw doel te bereiken. Wat mag in de kast blijven en wat moet weg? 

Nu weet jij hoe je een goed plan maakt om slim op te gaan ruimen! Welke plek in huis ga jij snel aanpakken met behulp van de drie belangrijke vragen voor effectief opruimen?  

Laat het mij weten, ik ben benieuwd!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.