In 5 stappen magneetplekken aangepakt!

Magneetplekken zijn plekken in huis die onrust uitstralen. Stapeltjes met spullen en troep, waar je nog iets mee moet doen. Ophangen, wegbrengen, weggooien of bijvoorbeeld terugleggen. Magneetplekken zijn stapeltjes met uitgestelde beslissingen én ongemerkt geven ze onrust in je huis en hoofd. 

Hoe herken je een magneetplek?

Je hebt ze in het groot en in het klein. Het is in elk geval een plek waar je, zonder dat je het door hebt, allerlei spulletjes parkeert, zoals bijvoorbeeld een haarelastiekje, je sleutels, de post, brillenkoker tot een nietmachine.

Van XS tot XXL formaat.

Ook al heb je de rest van je huis redelijk op orde, met een paar magneetplekken in je huis ziet er toch al snel rommelig uit. Het is dus belangrijk om de koe bij de horens te pakken en een strategie te bepalen. Wanneer je het geluk hebt dat je in een huis woont met genoeg ruimte, kom je al snel in de verleiding 

om spullen onnodig lang te bewaren. Het meest genoemde argument is dan ook "Ik heb er toch plek genoeg voor!" Er wordt dan vaak een kamer gekozen die geen functie heeft en voordat je het week wordt die kamer al gauw een rommelhok/ annex zolder. Je gebruikt de ruimte voor tijdelijke opslag die met een beetje pech blijvend is. In dit geval heb je een behoorlijke magneetplek gecreëerd. Vaak kom ik bij deze mensen in huis en starten we een opruimtraject. Gelukkig zijn er ook kleine, maar soms wel hardnekkige magneetplekken. 

Hoe ontstaat een magneetplek.

We leven allemaal in de waan van de dag. We zijn druk en moeten en willen van alles. Eigenlijk komen we ook tijd tekort en daardoor deel je je dag zo efficiënt mogelijk in. Bijvoorbeeld je hebt boodschappen gedaan en bij thuiskomst pak je alles uit de tas en berg je het op in de keuken en de voorraadkast. De tandpasta en de shampoo leg je zolang even op de trap. Puur omdat je nu geen zin hebt om speciaal daarvoor naar boven te lopen. Een paar uur later hebben de tubes tandpasta en de flessen shampoo gezelschap gekregen van een postelastiek, inpakpapier en een verdwaalde sok. Spullen trekken andere spullen aan. Zeker als je er de ruimte aan geeft.

De gevaren van magneetplekken.

Het allergrootste gevaar van een magneetplek schuilt in het feit dat mensen zich vaak schamen voor de stapels met 'rommeltjes'. Wanneer de deurbel gaat en er (onverwachts) visite komt gaan mensen vaak snel 'opruimen'.  Lees: wegproppen van spullen. De stapeltjes met spullen verdwijnen in een kast, lade of (verhuis)doos en worden uit het zicht gezet. En vervolgens raken ze hun spullen kwijt. Waar ligt die nietmachine ook alweer? Waar ligt het rapport van Anne? Waar is die factuur gebleven die ik aan het einde van deze maand moest betalen?

Heb jij ook van die stapeltjes in huis die onrust geven? Of bomvolle kasten met spullen die allemaal door elkaar liggen? 

 

"Met mijn 5-stappenplan maakt jij korte mette met magneetplekken."

Stappenplan

Stap 1: Inventariseer jouw magneetplekken.

Pak pen en papier en schrijf op welke plekken in huis rommelig zijn.
Kies vervolgens de plek waar jij je het meest aan ergert. Dit is de plek waar je als eerste mee aan de slag gaat. De rest volgen later als je jouw eerste magneetplek onder controle hebt.

Stap 2 : Ruim de magneetplek op.

Pak de spullen die op de magneetplek liggen 1 voor 1 op en beslis meteen wat je ermee doet.

  • Alle spullen die kapot of oud zijn gooi je direct weg.
  • De spullen die je wilt niet meer nodig hebt (nog wel goed zijn) en wilt doneren, leg je in een kringloopdoos. Tip: zet een krat of kringloopdoos in je bijkeuken of garage. Steeds als je opmerkt dat je iets niet meer nodig hebt, kun je het in de krat stoppen. Is de krat vol? Breng heb naar de kringloop.
  • Alles wat je wilt houden en gebruikt, berg je op hun vaste plek op. Kijk goed naar wat voor een categorie spullen er rondslingeren? Zijn het tekeningen van de kinderen? Zoek een plek waar ze tot hun recht komen. Zijn het knutselspullen, zorg voor een bak waar je deze goed in kunt opbergen. En plaats die bak dan in de buurt van de plek waar je kinderen (of jijzelf) graag knutselen. De nieuwe vaste plek van een artikel wordt altijd bepaald aan de hand van:
    • Hoe vaak gebruik ik het? (seizoensgebonden of niet)
    • Waar gebruik ik het? 
    • Wie gebruikt het? (mag het hoog of laag staan).

 

Stap 3 : Blokkeer de aantrekkingskracht.

Wanneer je de eerste magneetplek helemaal hebt opgeruimd, is het belangrijk om de aantrekkingskracht te doorbreken. Dit doe je door:

  1. de plek een functie te geven, of er iets neer te zetten waar je blij van wordt.
    Bijvoorbeeld door een mooie plant, een foto of een kandelaar te plaatsen op het bijzettafeltje. Op deze manier stijl je magneetplak af met een eyecatcher.
  2. Een plek zoals een traptrede of je het einde van je eettafel kun je vaak niet ‘aankleden’. Maak hier gebruik van een mandje of een mooie schaal. In het geval van de trap je gebruik je bijvoorbeeld een mooie rieten mand. Zet deze op een traptrede en verzamel daar gedurende de dag je spulletjes in. En steeds wanneer je naar boven loopt, neem je dat mandje mee en ruim je de spulletjes op. Doe dat zo ook voor spulletjes die naar beneden moeten.

Stap 4: Controleer deze magneetplek dagelijks.

Vanaf nu controleer je de magneetplek dagelijks.  Door elke dag bewust bezig te zijn, voorkom je dat er een nieuwe magneetplek ontstaat. Het is echt belangrijk dat je dit echt elke dag doet! Na een aantal dagen merk je dat dit een onderdeel is geworden van je dagelijkse routine en daardoor is deze plek zijn aantrekkingskracht kwijtraakt. Hoera!

Stap 5 : Pak de volgende magneetplek in huis aan.

Ben je klaar met de eerste magneetplek? Heeft de eerste plek zijn aantrekkingskracht verloren? Start dan met de tweede plek magneetplek. Pak je lijstje erbij en ga met de volgende plek meest irritante plek aan de slag. Deze pak je op precies dezelfde manier aan als de eerste magneetplek.

Op deze manier geef je alle magneetplekken stuk voor stuk aandacht en wordt het bijhouden ervan vanzelf een 2e natuur.

That's it!

Jij weet nu precies hoe je de aantrekkingskracht van magneetplekken kunt blokkeren. Veel succes met het toepassen van mijn 5-stappenplan. Na een lange werkdag kun jij straks weer lekker neerploffen en ongestoord genieten van je favoriete Netflix of Videolandserie, of lees je liever een boek?

Stylingitems

Handige opbergers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.